Film Analizi: Müslüm




müslüm film sahnesi ile ilgili görsel sonucu



Müslüm Gürses: “Hayat zordu ama güzeldi,hakkınızı helal edin.”

    Film, trajedinin dolu dolu hissettirildiği sahneler içeriyordu. Ayrıca, Gürses'in hayatındaki dönüm noktaları güzelce cımbızla çekildikten sonra  senaryoya monte edilmiş. Proje salonda fazlasıyla alkış aldığına göre  görev başarıyla tamamlanmış diyebiliriz. Açıkcası, film beklediğim gibiydi ama havada kalmış sahneler maalesef kafamda deli soruların  uçuşmasına neden oldu. Öncelikle oyuncuların performansları için asla kötü bir yorumda bulunamam. 
    Özellikle; Muhterem Nur’u oynayan Zerrin Tekindor ve Müslüm Gürses’i oynayan Timuçin Esen. Zerrin Tekindor,  önceden izlemiş olduğum “Kim Korkar Hain Kurttan” adlı oyunda göstermiş olduğu dikkat çekici oyunculuğuyla değerli bir sanatçı olduğunu bir kez daha kanıtlamıştı. Zaten oyuncuların yetenekleri  canlı performans sırasında ortaya çıkıyor diye düşünüyorum. Nedense kendisini fiziksel olarak Muheterem Nur karakterine pek uyduramadım, yerine kim gelebilirdi bilemedim ama üstün oyunculuğuyla o pürüzü ortadan kaldırmıştı dersek yalan olmaz. Timuçin Esen’i canlı olarak izlemedim fakat gördüğüm kadarıyla bu film için Müslüm Gürses’in konser videolarını fazlasıyla izlemiş ve gözlemlemiş. Hem kendi doğaçlama yeteneğiyle hem de gözlemlediklerini harmanlamış. İşte ortaya da şık bir karakter çıkmış. Buna ek olarak, şarkıların hepsini kendi sesiyle seslendirmesi ayrıca alkışlanması gerekir. Diğer taraftan, hiçbir oyuncu  canlandırdığı kişiye tam olarak bürünemez ama onu izleyiciye yaşatabilmesi önemli beceri. 
   Film kaza sahnesiyle başladı, o sahneden sonra çocukluğu gösterildi ya da birden bire kardeşi ortadan  kayboldu fakat filmin sonuna doğru kardeşinin başına ne geldiği gösterildi. Bunun gibi bazı ufak detaylar filmin beklenmedik yerlerinde ortaya çıkartılmış ve bu yüzden de bazı şeyler havada kalmış. Yönetmen mi suçlanmalı yoksa senaryonun kısımlarını film çekilmeden önce belirlemeyen senarist mi? Artık onu bilemeyeceğim… 
    Film çekilmeye başlanmadan senaristin hayalinde film canlanmalı, yani  oluşturduğu metnin kısımlarını da bilmesi ve belirlemesi lazım diye düşünüyorum. Ayrıca hem yönetmen hem de senarist birbirilerinden haberdar olmalılar. Yönetmen ve senarist ortaklığı olan işler belki de hiç yok ama geçmişteki filmlerin kurgusuyla, şimdiki filmlerin kurgusu kıyaslandığında büyük farklar mevcut. Günümüzde maneviyattan veya ruh doygunluğundan yoksun olan materyalizm ve kapitalizmin ortaya çıkarmış olduğu “popüler kültür “ kitlesine çalışan projeler geliştiriliyor. Daha fazla acıtasyonla beraber daha fazla izleyici ve bunların sonunda daha fazla gelir. Sonuç: Bingo! Yani izlemek isteyene engel olmam, gitmeyene de çok şey kaçırdın demem.



Yorumlar

Popüler Yayınlar