Konumuz: Makale Yorumlama (Psikoloji 1. Sınıf)


article ile ilgili görsel sonucu


  Üniversitedeki ilk sene, en çok zorlandığım şeylerden biri psikolojik makaleleri çözümlemek olmuştu. Size hiç kimse üniversitede detaylı bir şekilde neyi ne şekilde yapmanız gerektiğini anlatmıyor. Eğer tek bir çalışma veya deney hakkında hazırlanmış bir makale elinizde tutuyorsanız çözümlemesi çok daha basit fakat meta-analiz dediğimiz birden çok çalışmayı barındıran karmakarışık bir makaleye boşluğa bakar gibi bakıyorsanız; önce bir camı açıp derin bir nefes alın daha sonra da bağırın. Camı kapattığınızdan emin olduğumu varsayıp, sizleri biraz makale çözümlemesi hakkında bilgilendireceğim.
 
      Genelde içerik olarak yetişkinlerin veya çocukların psikolojik sorunlarını ele alan klinik psikoloji ağırlıklı çalışmaları kapsayan makaleler oluyor.  Travma Sonrası Stres Bozukluk, depresyon, yemek yeme bozuklukları, bipolar (hipomani ve mani), şizofreni, obsesif-kompulsif bozukluk, hiperaktivite bozukluğu ve otizm spektrum bozukluğu gibi hastalıklar üzerinde bazı tedavi yöntemleri denenmiş. Hangi tedavi yöntemi hangi hastalığa daha çok iyi geliyorsa, bir sonraki vakalar için çözüm bulunması daha kolay oluyor. Ek olarak, eğer kendiniz bir makale yazıyorsanız, öyle bakkal defteri gibi dümdüz kaynak belirtemezsiniz, açın Google babayı oradan bakın, onun özel yazma şekli var.


     Abstract: Katılımcıların yaş aralığı ve sayısı, kontrol grubu ve deney gruplarının dağılımı, psikolojik rahatsızlık ve uygulanan tedavi yöntemleri gibi makalenin ilk kısmında yapılan araştırmanın genel bilgilerinden bahsediliyor. Eğer daha yüzeysel bilgiler istiyorsanız, abstract kısmının altında bulunan “Keywords” kısmına bakmanız yeterli.
     Method: Bu kısımda katılımcıların detaylı verileri, duygusal durumlarını ölçen ölçümler ve değişkenlerden, analiz planı hakkında anlatan yoğun bilgilerden bahsediliyor.

   Discussion: Yapılan deneyde gözlemlenen durumları ve deney sırasında oluşan bazı engeller eleştirilir. Alternatif sonuçlar hakkında bilgilendirilir ve daha sonra bunlar değerlendirilir. Sonuç bölümünde ise; deneyin asıl sonucu kısaca özetlenir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar