Don Juan tipi erkek mi yoksa Casanova mı?

 
casanova against donjuan ile ilgili görsel sonucu



  Herkesin bildiği üzere Don Juan ve Casanova olarak iki türlü erkek tipi vardır fakat Don Juan gerçekte yokken Casanova'nın geçmişte yaşamış biri olmasından dolayı gerçek bir kişidir. Bir aralar  kadın erkek ilişkilerini kapsayan araştırmaları veya kitapları okuyup, az buçukta yaşadıklarımdan yola çıkarak hazırlamak istediğim bir kitap vardı. Sonra dedim ki " Herkesin sorunu, ilişkisi, Don Juan'ı kendine". Ben de bunun üstüne bir yazı yazmanın yeterli olabileceğine karar verdim.
 
  Öncelikle Erich Fromm'un " Sevme Sanatı" adlı kitabını okuduysanız (okumadıysanız şiddetle tavsiye ederim) Don Juan tipi erkekle tanışmışsınızdır. Kitabın sayfalarından birinde erkekliğin kişilik özelliklerinden şöyle bahsedilmiş: nüfuz etme, önderlik, etkinlik, düzen ve serüven tutkusu. Dişi kişilikte ise şu yönler önde tutulmuş: üretkenlik, koruma, gerçekçilik, dayanıklılık ve analık. Eğer bir adamın kişiliğindeki erkeklik özellikleri duygusal bakımdan gelişmediği için zayıflamışsa, o kişi çoğu zaman eksikliğini cinsel yaşamında erkekliğini göstermeye çalışarak giderir. İşte bu durumun sonunda ortaya Don Juan tipi erkek çıkar. Bu tipteki erkekler genelde kişisel özellikleri bakımından kendine güvenleri yoktur ve cinsel yaşamından erkekliklerini kanıtlamayı tercih ederler. İşte daldan dala atlayan erkek figürü ortaya çıkar. Oldu da kişinin erkekliği felce uğradı, ortaya sadizm çıkar. Yani zor kullanarak sahiplenme kafasına kadar gidilir. Eğer dişi cinsellikte zayıflarsa da mazoşizme veya erkekleri kendine tutsak etmeye dönüşür.

   Şimdi burada "Her dişi mazoşist ve her adam da sadisttir" gibi bir anlam veya keskin bir propaganda çıkarmayalım diye ufak bir uyarıda bulunup meşhur Casanova kişisine geçiyorum. Venedik'li olduğunu ve 18. yüzyılın ünlü maceracısı, yazarı, kumarbazı ve çapkını olarak biliyoruz. Daha da kendisi hakkında detaylı tarihsel bilgi bilmemize hiç gerek yok. Don Juan tipi erkekten farklı bir zampara olduğunu ifade etsek de her ikisininde çapkın olduğu gerçeğini değiştirmez. Kendisi özellikle soylu ve zengin kadınların peşine düşermiş. Adam haklı senelerce bazı kızlar zengin erkek sevdalısı olarak gezmişler, Casanova 'nın tercihi mi yanlış olsun? Kendisi  çekici bir kabalığa da sahipmiş ve ek olarak sahte kimlik ve kılık değiştirmiş bedeniyle rolden role girermiş.Sevişirken de sürekli mekan değiştirirmiş ve Don Juan tipi erkek gibi kadınları eve çağırmaz, onlara gidermiş. Sonuç olarak kurmaca olan Don Juan aslında sadece erkek tiplerinden biri. Casanova ise kanlı canlı bir zampara. Mesela Aziz Ansari'nin  "Modern Zamanlarda Aşk" adlı kitabında da farklı ülkelerde bulunan şehirlerin isimlerini kullanarak birçok erkek tipinden bahsetmiş. Yani erkek tipleri sadece Casanova veya Don Juan'la bitmiyor. Acaba aile yapıları ve farklı  kültürler kişilikleri etkiliyor mu? Bu durum ilişki türlerini de etkiliyor mu? Dilerseniz kitabı okuyup merakınızı giderebilirsiniz. Ayrıca " Bu tiplerin kadınlar için olanı  yok mudur? " diye sorduğunuzu varsayıp çok kısa ve basit bir cevap veriyorum. Gerçekten bilmiyorum ama varsa da onu başkası yazsın artık... Aşağıya sizin için kitap tavsiyelerimi ek olarak bırakıyorum. Sevgiyle kalın!


Tavsiye Edilen Kitaplar: Beş Sevgi Dili- Gary Chapman
                                           Modern Zamanlarda Aşk- Aziz Ansari
                                           Sevme Sanatı- Erich Fromm
                                           Erkekler Mars'tan Kadınlar Venüs'ten- John Gray

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar