Köpek Sahibi Olmanın İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri





“Köpekler sağlığı doğrudan değiştirmek yerine sağlık davranışlarını daha fazla geliştirir.”
Son zamanlardaki şaşırtıcı iddiaları okumak enteresandı. Bir köpeğe sahip olmak, yaşam süresini evli olmak kadar yaklaşık 10 kat artırabilir. Bulgular, bilimsel sonuçların nasıl yorumlandığı konusunda dikkatli bir hikâye sunar.


Haberler Çok İyi Olabilir
  Mayo Klinik tarafından paylaşılan yeni bir araştırmanın sonucuna göre; köpek sahibi olan bazı insanların daha uzun yaşadıkları tespit edilmiş. Araştırmaya katılanların popülasyonu İsveçli kalp krizi ve inme hastalarıydı. Bu bulguların genel nüfus hakkında çok az ya da hiçbir şey söylemediği anlamına gelir. Belirli bir popülasyon için elde edilen sonuçların farklı popülasyonlara genişletilememesi istatistiksel çıkarımın bir gerçeğidir. Buna rağmen veriler şaşırtıcı.
   Yapılan çalışma, kalp krizi ve inme hastalarının, köpek sahibi olmayanlara kıyasla köpek sahibi oldukları takdirde yüzde 20'den daha uzun yaşadığını bildirmektedir. Bu bağlamda, evli olmanın ömür boyu sağladığı faydadan daha ön sırada olan sağlığı artırmakla uğraşıyoruz. Bu nedenle gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor. Çalışma titizlikle yapılmış gibi gözükse de, bir şeyler ters gitmiş olabilir. Bir kez daha, temel istatistiksel çıkarım rol oynayabilir. Çalışmanın garipliği, katılımcıların köpek sahibi olma oranlarının oldukça düşük olmasıydı.
  Son anketlere göre, nüfusun yüzde 24'ünün köpek sahibi olduğu bir ülkede (İsveç), yüzde 5'ten daha düşük bir oranda, köpek sahiplerinin sayısı çarpıcı bir şekilde düşüktü. Köpek sahibi olma kriterleri, kalp rahatsızlığı olan ve felçli hastalar arasında köpek sahibi olanlara ait popülasyonun temsil edilmemesi durumu araştırmada bir çarpıtma meydana getirerek çok kısıtlayıcı olabilir. Ne olursa olsun bu klinik popülasyon hakkında, köpek sahibi olmanın sağlık yararları sağlayabileceğine inanmak için önemli nedenler var.

İşin Gerçek Yüzü: Köpekler Nasıl Sağlığı Etkiler

   Herhangi bir evcil hayvana sahip olmak psikolojik faydalar sağlayabilir ve somatik sağlığı iyileştirebilir. Ancak, köpeklere odaklanmanın açıklanması zor değildir. Başlangıçta, çoğunlukla köpekler sevgileriyle çok cömertler. Güvenilirdirler ve sahibinin nasıl hissettiği veya davrandığıyla ilgisi olmayan pozitif etkileşimler sağlarlar. Koşulsuz sevgi, insanlar arasındaki yakın duygusal ilişkilerin değerlendirildiği altın standarttır. Bu tür ilişkiler bizi yalnızlığa ve depresyona karşı korur, böylece köpek sahibi olmak yararlı psikolojik sonuçlar doğurabilir. Köpek sahibi olmanın sağlığa katkıda bulunmasının bir diğer önemli nedeni de insanları fiziksel olarak daha aktif hale getirmesidir.
Bu, sağlık araştırmacılarının kediler gibi diğer yaygın evcil hayvanlardan ziyade köpek arkadaşlarına neden yoğunlaştığını açıklamaya yardımcı olur. Çoğu kedinin yürümesine gerek yoktur ve çoğu sınırlı bir sevgi gösterir. Kediler tarafından ifade edilen sevgi, tek tek hayvanın belirli bir zamanda nasıl hissettiğine bağlı olarak açıkça tahmin edilebilir. Bu faktörler, kedi sahipliğinin sağlık araştırmacılarından daha az dikkat çekmesinin nedeni olabilir.

Köpeklerin sağlığa etkilerine dair kanıtlar nelerdir?


 Çek Cumhuriyeti Örneğindeki Sağlığa Etkileri

   Köpek sahiplerinin daha çok yürüdükleri ve açık havada daha keyifli vakit geçirdikleri için doğal ortamlarda daha fazla zaman geçirdikleri de göz önüne alındığında, insanların kardiyovasküler açıdan daha sağlıklı olmaları beklenebilir. Bu gerçekten böyle. Bu sonuç yaygın olarak bilinmekte ve Çek Cumhuriyeti'ndeki Brno şehrinde yürütülen nitelikli bir çalışmada doğrulanmıştır. Bu çalışma rastgele denekler seçilerek ve kalp-damar sağlığı ile ilgili laboratuar ölçümleri yapılarak diğerleri üzerinde geliştirilmiştir. Bu üstün metodolojiyi kullanarak, araştırmacılar köpek sahipleri içinde önemli sağlık avantajları buldular. Ancak, katılımcıların yaş, aktivite düzeyi ve sosyoekonomik durumunu kontrol ederken köpek sahibi olmanın sağlığa yararlı etkileri unutuldu.
Okunulan satırlar arasında, köpek sahipliğinin sağlığa getirdiği avantajların çoğunun, kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesinde egzersizin yararları ile çakıştığı görülmektedir. Bir köpeğe sahip olmak, sahipleri daha sağlıklı olmalarını beklemek için daha fazla egzersiz yapma konusunda motive eder. Bir köpeğe sahip olmak genel olarak sağlığa katkıda bulunurken, olumsuz yönleri de olabilir.

Köpek Sahibi Olmanın Zararları Nelerdir?

   Köpek sahibi olmak bir sağlık sorunu kaynağı olabilir.  İlk olarak; yaşlı insanlar özellikle yaramaz bir köpekle yürürken tasmanın uzantısına takılma ve düşmeye daha yatkındır. Köpeklerin insanlarla karşılaştırıldığında kısa ömürleri vardır, bu yüzden onları kaybeden hassas bireylerde depresyon oluşumunu tetikleyebilir. Evcil köpekler, insan sağlığı problemleri gibi tedavi edilmesi neredeyse pahalı olan birçok hastalığa sahiptir.  Sağlıklı olsa bile, bir köpek düşük gelirli hane halkı için önemli bir mali yük teşkil eder. Finansal baskı, insanların yaşamlarında önemli bir stres kaynağıdır ve sağlığa zarar verebilir. Bir hayvana bakma sorumluluğu, sahiplerinin hayvanlarına bakmak için evde kalmak zorunda kaldıklarını hissetmeleri durumunda sosyal olarak izole olabilirler. Sosyal izolasyon, sağlık için de bir tehdittir. Bu tür sorunlara rağmen, son bulgular köpek sahibi olmanın sağlığı önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir. Bu fayda muhtemelen daha yüksek fiziksel aktivite seviyelerini yansıtır.


Kaynak : Barber, N. (2019). The Truth About Dog Ownership and Your Health. (Psychology Today)

Yorumlar

Popüler Yayınlar